اختلال پانیک چیست و چه علائمی دارد؟
آیا گاهی اوقات دچار حملات ناگهانی اضطراب و ترس شدید می شوید که چند دقیقهای طول می کشد؟ شاید قلبتان تند میزند، عرق میکنید و احساس میکنید نمیتوانید نفس بکشید یا واضح فکر کنید.
این حملات در زمانهای غیرقابل پیشبینی و بدون هیچ محرک ظاهری رخ میدهند و باعث میشوند که در هر زمان نگران احتمال وقوع حمله دیگری باشید،از علائم اختلال پانیک هستند.
اختلال پنیک یا پانیک درمان نشده میتواند کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به مشکلات در محل کار یا مدرسه شود. خبر خوب این است که این اختلال قابل درمان است. درباره علائم این اختلال و نحوه یافتن کمک بیشتر بیاموزید.
اختلال پانیک چیست؟
پانیک یا پنیک (panic) در لغت به معنی ترس و هراس است. اختلال پانیک یا وحشت زدگی یک مشکل روانشناختی است که اغلب با حملات هراسی شدیدی همراه است.
افراد مبتلا به پانیک دچار حملات پنیک مکرر و غیر منتظره میشوند. این حملات با موج ناگهانی ترس یا ناراحتی یا احساس از دست دادن کنترل مشخص میشوند، حتی زمانی که هیچ خطر یا محرک واضحی وجود ندارد.
همه کسانی که حمله پانیک را تجربه می کنند به اختلال پانیک مبتلا نیستند.
حملات پانیک اغلب شامل علائم فیزیکی است که ممکن است شبیه حمله قلبی باشد، مانند لرزش، سوزن سوزن شدن یا تپش قلب سریع.
این حملات هر زمانی ممکن است رخ دهند. بسیاری از افراد مبتلا به پانیک در مورد احتمال حمله مجدد نگران هستند و ممکن است زندگی خود را به طور قابل توجهی تغییر دهند تا دچار حمله دیگری نشوند.
حملات پنیک میتواند به دفعات چندین بار در روز یا به ندرت چند بار در سال رخ دهد.
اختلال وحشت زدگی اغلب در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع میشود. زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این اختلال هستند.
علائم اختلال پانیک چیست؟
افراد مبتلا به اختلال پنیک ممکن است دارای نشانه ها و علائم زیر باشند:
- حملات پانیک ناگهانی و مکرر با اضطراب و ترس شدید
- احساس خارج از کنترل بودن، یا ترس از مرگ یا عذاب قریب الوقوع در طول حمله پانیک
- نگرانی شدید در مورد زمان وقوع حمله بعدی
- ترس یا اجتناب از مکان هایی که قبلا حمله ای را در آنجا تجربه کرده اند.
علائم فیزیکی در هنگام حمله پانیک، مانند:
- تپش قلب
- تعریق
- لرز
- لرزیدن
- دشواری در تنفس
- ضعف یا سرگیجه
- گزگز یا بی حس شدن دست ها
- درد قفسه سینه
- درد معده یا حالت تهوع
عوامل بروز پانیک چیست؟
اختلال وحشت زدگی گاهی اوقات در ریشه خانواده ها دیده می شود، اما هیچ کس به طور قطع نمی داند که چرا برخی از اعضای خانواده به آن مبتلا هستند در حالی که برخی دیگر ندارند.
محققان دریافتهاند که چندین بخش از مغز و برخی فرآیندهای بیولوژیکی ممکن است نقش مهمی در ترس و اضطراب داشته باشند.
برخی از محققان فکر می کنند حملات پانیک مانند “هشدار کاذب” است که در آن غرایز معمولی بقا در بدن ما اغلب، خیلی شدید یا ترکیبی از این دو فعال است.
به عنوان مثال، فردی که مبتلا به پنیک است، ممکن است ضربان قلب خود را احساس کند و تصور کند که دچار حمله قلبی شده است. این ممکن است به یک چرخه معیوب منجر شود، و باعث شود که شخص حملات پانیک را تجربه کند که ظاهراً غیر معمول است.
محققان در حال مطالعه نحوه تعامل مغز و بدن در افراد مبتلا به اختلال پنیک برای ایجاد درمان های تخصصی تر هستند. علاوه بر این، محققان به دنبال راه هایی هستند که استرس و عوامل محیطی که در این اختلال نقش دارند را بیابند.