علل بی خوابی شبانه چیست و نحوه درمان آن
بی خوابی شبانه زمانی است که به دلایلی شما در شب نمیتوانید خوب بخوابید یا به اندازه کافی نمیخوابید و اختلالاتی را در احساسات یا عملکرد خود تجربه میکنید.
حدود 10 درصد از جمعیت جهان بی خوابی شبانه را تجربه میکنند که به عنوان یک وضعیت پزشکی واجد شرایط است. معمولاً خطرناک نیست و راههای زیادی – از جمله داروها و گزینههای تراپی برای درمان آن وجود دارد.
بی خوابی شبانه چیست؟
بی خوابی شما را از خوابیدن باز می دارد و باعث اختلال در توانایی های فیزیکی و ذهنی شما در طول روز میشود.
بی خوابی زمانی است که شما مشکل خواب دارید. با گذشت زمان، اثرات می تواند رشد کند و شدید شود. برخی از اثرات زمانی خطرناک میشوند که بی خوابی شدید یا طولانی مدت باشد.
در واقع این اختلال زمانی است که شما آنطور که باید نمیخوابید. این میتواند به این معنی باشد که شما به اندازه کافی نمیخوابید، خوب نمیخوابید یا در به خواب رفتن یا خواب ماندن مشکل دارید.
برای برخی افراد، بی خوابی یک ناراحتی جزئی است. اما برای دیگران، بی خوابی ممکن است یک اختلال بزرگ باشد. دلایل بروز بی خوابی میتواند به همان اندازه متفاوت باشد.
بدن شما به دلایل زیادی به خواب نیاز دارد (و علم هنوز در حال کشف این موضوع است که چرا خواب برای بدن شما بسیار مهم است). کارشناسان میدانند که وقتی به اندازه کافی نمیخوابید، میتواند باعث کمبود خواب شود، که معمولاً ناخوشایند است (حداقل) و شما را از بهترین عملکرد خود باز میدارد.
عادات و نیازهای خواب از فردی به فرد دیگر میتواند بسیار متفاوت باشد. به دلیل این تغییرات، متخصصان طیف گسترده ای از ویژگی های خواب را “عادی” میدانند. چند نمونه از این موارد عبارتند از:
1. پرندگان سحرخیز/ زود بیدار می شوند: برخی افراد به طور طبیعی ترجیح میدهند به رختخواب بروند و زود بیدار شوند.
2. جغدهای شب/ دیر بیدار میشوند: برخی از افراد ترجیح میدهند تا دیر وقت بیدار بمانند و در عوض دیر بیدار شوند.
3. افراد کم خواب: برخی افراد به طور طبیعی به خواب کمتری نسبت به دیگران نیاز دارند. تحقیقات نشان میدهد که حتی ممکن است یک دلیل ژنتیکی برای آن وجود داشته باشد.
4. تفاوت های خواب آموخته شده: برخی از افراد به دلایل خاصی مانند حرفه خود عادات خواب را ایجاد میکنند. پرسنل نظامی با تجربه رزمی اغلب یاد میگیرند که به دلیل خواسته ها و خطرات حرفه خود سبک خواب باشند.
در نقطه مقابل این طیف، برخی از افراد یاد میگیرند که بسیار سنگین بخوابند تا با وجود صداهای اطراف همچنان بخوابند.
5. تغییرات طبیعی در نیازهای خواب: نیاز شما به خواب در طول زندگی تغییر میکند. نوزادان به طور قابل توجهی به خواب بیشتری نیاز دارند که بین 14 تا 17 ساعت در روز است، در حالی که بزرگسالان (18 سال به بالا) به حدود 7 تا 9 ساعت در روز نیاز دارند.
انواع بی خوابی شبانه
دو روش اصلی وجود دارد که متخصصان برای دسته بندی بی خوابی استفاده میکنند:
زمان: کارشناسان بی خوابی را به دو دسته حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (بلند مدت) طبقه بندی میکنند. شکل مزمن آن با عنوان اختلال بی خوابی شناخته میشود.
علت: بی خوابی شبانه اولیه به این معنی است که خود به خود اتفاق میافتد. بی خوابی ثانویه به این معنی است که نشانه وضعیت یا شرایط دیگری است.
انواع بی خوابی شبانه چقدر شایع است؟
هر دو نوع حاد و مزمن بی خوابی شبانه بسیار رایج هستند. تقریباً از هر 3 بزرگسال در سراسر جهان 1 نفر دارای علائم بی خوابی است و حدود 10 درصد از بزرگسالان معیارهای اختلال بی خوابی را دارند.
علائم اختلال بی خوابی چیست؟
اختلال بی خوابی چندین علامت بالقوه دارد که به چند دسته تقسیم می شوند:
1. مشکلات خوابیدن
وقتی مشکل خوابیدن دارید یکی از علائم مهم بی خوابی است. سه راه اصلی برای این اتفاق وجود دارد و افراد معمولاً در طول زمان بین آنها جابهجا میشوند:
بی خوابی اولیه (شروع خواب): این بدان معناست که شما در به خواب رفتن مشکل دارید.
بی خوابی میانی (نگهداری): این شکل باعث میشود که نیمه شب از خواب بیدار شوید اما دوباره به خواب بروید. این شایع ترین شکل است که تقریباً دو سوم افراد مبتلا به بی خوابی را تحت تأثیر قرار میدهد.
بی خوابی دیرهنگام (اوایل بیداری): این شکل به این معنی است که شما صبح خیلی زود از خواب بیدار می شوید و دوباره به خواب نمیروید.
2. جلوه های روز
از آنجایی که برای اینکه بهترین حال خود را داشته باشید به خواب نیاز دارید، اختلالاتی مانند بی خوابی معمولاً علائمی را ایجاد میکند که در هنگام بیداری روی شما تأثیر میگذارد. این شامل:
- احساس خستگی، ناخوشی یا خواب آلودگی.
- پاسخهای تاخیری، مانند واکنش بسیار آهسته هنگام رانندگی.
- مشکل در به خاطر سپردن چیزها
- کند شدن فرآیندهای فکری، سردرگمی یا مشکل در تمرکز.
- اختلالات خلقی، به ویژه اضطراب، افسردگی و تحریک پذیری.
- اختلالات دیگر در کار، فعالیت های اجتماعی، سرگرمی ها یا سایر فعالیت های معمولی.
3. ویژگی های بی خوابی مزمن
ویژگی های علائم بی خوابی شبانه نیز مهم است. اگر علائم شما دارای ویژگی های خاصی باشد، ممکن است اختلال بی خوابی مزمن داشته باشید. ویژگی ها عبارتند از:
شرایط: تشخیص بی خوابی مزمن نیاز به بی خوابی بدون شرایطی دارد که در توانایی خوابیدن شما اختلال ایجاد کند (مانند تغییرات در برنامه کاری، رویدادهای زندگی و غیره).
تشخیص بی خوابی نیازمند داشتن مشکلات خواب با وجود داشتن زمان و محیط مناسب برای خوابیدن است.
بی خوابی مزمن مستلزم این است که به طور مکرر، حداقل سه بار در هفته، بی خوابی داشته باشید. همچنین حداقل سه ماه طول میکشد.
اختلال بی خوابی به دلیل مواد یا داروها (شامل داروهای پزشکی و غیرپزشکی) یا سایر اختلالات خواب رخ نمیدهد. سایر شرایط سلامت روانی یا پزشکی نیز نمیتوانند به طور کامل توضیح دهند که چرا شما نمی خوابید.