یک پسر بچه که الکترود هایی به او وصل شده و در حال تماشا مانیتوری است که اشکال سبز و آبی رنگ دارد و در کنار مانیتور یک اسپیکر برای پخش صداهای مختلف وجود دارد پشت مانیتور خانوم روانشناس جوانی نشسته که دارد لبخند می زند و لپتاپی که جلوی خودش قرار دارد را نگاه می کند و گزارشات جلسه نوروفیدبک را ثبت می کند

نوروفیدبک چیست و چه تاثیراتی دارد، به همراه محاسبه هزینه جلسات

درمان نوروفیدبک که اغلب به عنوان درمانی برای اختلال کمبود توجه/بیش فعالی استفاده می شود، هدف آن تغییر نحوه پاسخ مغز به محرک های خاص است. همچنین برای درمان صرع، اضطراب، افسردگی و بی خوابی، در میان سایر اختلالات سلامت روان استفاده می شود.

اگرچه این رویکرد جدیدی نیست، اما تحقیقات پیرامون درمان نوروفیدبک هنوز قطعی نیست و ادامه دارد. بنابراین اگرچه ممکن است درمان همه چیز نباشد، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد می تواند یک درمان موثر برای بیماران خاص باشد.

نوروفیدبک چیست؟

این نوع درمان، یک روش غیر تهاجمی است که امواج مغزی بیمار را اندازه گیری می کند و به بیمار بازخوردی در زمان واقعی درباره نحوه عملکرد مغز ارائه می دهد. این یک نوع بیوفیدبک است که یک تکنیک ذهن-بدنی با هدف کمک به بیمار برای کنترل داوطلبانه برخی از عملکردهای بدن است که معمولاً غیرارادی هستند (مانند ضربان قلب، انقباض عضلانی یا امواج مغزی).

بیوفیدبک در واقع فرآیند کسب آگاهی بیشتر از بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیکی بدن با استفاده از ابزارهای الکترونیکی یا سایر ابزارها، با هدف دستکاری سیستم های بدن به میل خود است.

این روش، به ویژه، برای کمک به آموزش خود کنترلی عملکردهای مغز با نشان دادن نحوه واکنش مغز آنها به برخی محرک ها به بیماران استفاده می شود. با گذشت زمان، بیماران یاد می‌گیرند که تشخیص دهند مغزشان در وضعیت خاصی قرار دارد. سپس، آنها می توانند یاد بگیرند که حالت مورد نظر (مانند آرامش) را بازسازی کنند یا از حالت های نامطلوب (مانند بی قراری) در زندگی روزمره خود اجتناب کنند.

درمان نوروفیدبک چگونه انجام می شود؟

درمان نوروفیدبک چگونه انجام می شود؟

درمان نوروفیدبک به بیمار کمک می کند تا امواج مغزی خود را آگاهانه کنترل کند. این کار را با اندازه گیری امواج مغزی خاص، بسته به موضوع درمان، انجام داده می شود. به عنوان مثال، امواج آلفا با آرامش، آمادگی، مدیتیشن و آرامش عمیق مرتبط هستند، در حالی که امواج بتا با تمرکز، توجه پایدار، تنش، هوشیاری و هیجان مشخص می شوند.

بنابراین، امواج آلفا معمولا برای درمان شرایطی مانند استرس و اضطراب هدف قرار می‌گیرند، در حالی که امواج بتا برای بهبود ویژگی‌هایی مانند توجه و تمرکز، که با ADHD مرتبط هستند، هدف قرار می‌گیرند.

این نوع درمان، مغز شما را از نظر فعالیت امواج مغزی زیر نظر می گیرد و تقریباً بلافاصله بازخورد را اغلب از طریق نشانه های دیداری یا صوتی ارائه می دهد. برای مثال، تراپیست ممکن است از شما بخواهد در حین اندازه‌گیری امواج بتا، چیزی را روی صفحه تماشا کنید. هنگامی که امواج بتا را آشکار می کنید، صفحه در پاسخ به آن روشن می شود.

اگر امواج بتا را مهار کنید، صفحه کم نور می شود. هدف این است شما بتوانید به اندازه کافی کنترل خود را بر روی این امواج تقویت کنید تا به نتیجه مطلوب برسید.

ممکن است چندین ماه طول بکشد تا بهبودهای مورد نظر را مشاهده کنید، اما هیچ اتفاق نظری در مورد تعداد جلسات مورد نیاز قبل از اعمال کنترل بر امواج مغزی وجود ندارد. همچنین مشخص نیست که اثرات آن بدون درمان مداوم چقدر باقی می ماند.

از یک جلسه درمان نوروفیدبک چه انتظاری باید داشت؟

قبل از رزرو جلسه، باید یک متخصص واجد شرایط برای انجام درمان پیدا کنید. بهترین گزینه این است که با پزشک خود مشورت کنید و ببینید آیا او می تواند شما را به یک روانپزشک یا روانشناس با تجربه در این عمل ارجاع دهد یا خیر.

شما میتونید به کلینیک دکتر افسانه کریمی نسب نیز برای جلسات نوروفیدبک مراجعه کنید. برای گرفتن نوبت از طریق لینک زیر اقدام کنید.

جلسات نوروفیدبک

قبل از شروع جلسات، بهتره این نکات رو بدونید.

1.خلق و خوی را تنظیم کنید. مطب از درمان نوروفیدبک برای کمک به بیماران در کنترل آرامش و مدیریت احساسات استفاده می کند، بنابراین اتاق درمان را برای آرامش و آسایش هرچه بیشتر بیماران آماده می کند.

2. به الکترودها وصل شوید. مانند الکتروانسفالوگرافی (EEG)، جلسات درمانی نوروفیدبک با تجهیز شما به کلاه ایمنی، کلاه یا هدبند با الکترودهای متصل شروع می شود. این حسگرها سیگنال های الکتریکی تولید شده توسط مغز را شناسایی کرده و به کامپیوتر منتقل می کنند. خوشبختانه هیچ سوزن یا دارویی در کار نیست.

3.  در فعالیت محرک شرکت کنید. کاری که در طول جلسه انجام می دهید بستگی به موضوعی دارد که می خواهید درمان کنید. به عنوان مثال، می توانید چیزی را روی صفحه تماشا کنید، چشمان خود را ببندید و به صدا گوش دهید یا در فعالیتی مانند انجام یک بازی ویدیویی شرکت کنید.

ممکن است دراز کشیده یا روی صندلی نشسته باشید. در حالی که شما این کار را انجام می دهید، روانشناس بر فعالیت شما نظارت می کند و امواج مغزی شما را در برابر وضعیت ایده آلی که می خواهید به دست آورید نقشه برداری می کند.

4. بازخورد دریافت کنید. در طول فعالیت، نشانه هایی از نحوه عملکرد مغز خود دریافت خواهید کرد. هدف این است که با واکنش های خود هماهنگ باشید تا بتوانید مغز خود را به سمت وضعیت مطلوب هدایت کنید. جلسات معمولا 60 دقیقه طول می کشد.

5. تکرار کنید. در واقع، شما در لحظه ای که از دفتر خارج می شوید، نتیجه ای را نخواهید دید. بیل هودنکو، روانشناس، رئیس بهداشت روان جهانی در K Health، می گوید که درمان نوروفیدبک اغلب می تواند بین 6 تا 20 جلسه طول بکشد، اگرچه تعداد جلسات تایید شده ای وجود ندارد که نتایج پایدار را تضمین کند، و تعداد جلسات برای هر بیمار متفاوت است.

درمان نوروفیدبک برای چه کسانی مناسب است؟

درمان نوروفیدبک در درمان اختلالاتی از جمله ADHD، اضطراب، افسردگی، صرع، اختلال طیف اوتیسم، بی خوابی، اعتیاد به مواد مخدر، اسکیزوفرنی و ناتوانی های یادگیری استفاده می شود.

با این حال، متخصصان به وضعیت غیرقطعی آن در تحقیقات بالینی اشاره می‌کنند، بنابراین بهتر است از آن به عنوان یک مکمل در کنار درمان‌های پزشکی معتبرتر و داروهای خاص استفاده شود.

یکی دیگر از مزایای درمان نوروفیدبک این است که نیازی به دارو نیست، بنابراین عوارض جانبی بسیاری از داروها را نخواهد داشت.

خطرات درمان نوروفیدبک

به طور کلی، درمان نوروفیدبک یک عمل ایمن در نظر گرفته می شود و با حداقل خطر همراه است.

یک مطالعه نشان داد که شایع‌ترین عوارض جانبی، ناراحتی و خواب‌آلودگی بعد از استفاده از هدست است، اگرچه این خواب‌آلودگی توسط شرکت‌کنندگان – جانبازان مبتلا به درد مزمن، آسیب مغزی ضربه‌ای و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) – به عنوان یک عارضه جانبی مثبت دیده می‌شد، زیرا به آنها کمک کرده که راحت تر بخوابند.

در همین حال، مطالعاتی که این درمان را در بیماران مبتلا به افسردگی و بیماران مبتلا به اختلال سیستم عصبی مرکزی آزمایش کردند، استدلال کردند که عوارض جانبی ممکن است شامل بی قراری، تداخل شناختی، اضطراب، تحریک پذیری و پرخاشگری باشد.

جدای از عوارض جانبی، با توجه به اثربخشی غیرقطعی آن، این خطر وجود دارد که درمان نوروفیدبک برای شما کارساز نباشد یا اثرات آن دوام نیاورد و به طور بالقوه باعث اتلاف وقت و هزینه شود.

همچنین خطر دریافت درمان از یک فرد فاقد صلاحیت وجود دارد. بنابراین حتما قبل از شروع جلسات با یک روانشناس متجرب مشورت کنید.

هزینه جلسات نورفیدبک

هزینه این نوع درمان به عوامل زیادی مثل تعداد جلسات، نوع اختلال، مهارت و تجربه درمانگر، نوع دستگاه به کار رفته برای انجام نوروفیدبک و … به صورت مستقیم و غیرمستقیم وابسته است. اما به طور معمول هزینه هر جلسه نرخی بین ۲۰۰ الی ۳۵۰ هزار تومان است.

که در برخی از کلینیک ها، مثل کلینیک روانشناسی دکتر افسانه کریمی نسب می توانید از بیمه هایی مثل بیمه تکمیلی و بانک سپه نیز برای کاهش هزینه ها استفاده کنید.

به اشتراک گذاشتن این پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *