5 علائم افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان نوعی افسردگی است که بعد از بچه دار شدن اتفاق میافتد. تقریبا 15% افراد تحت تاثیر این مشکل قرار میگیرند.
افراد مبتلا به افسردگی پسزایمان دچار اوج و فرودهای عاطفی، گریه های مکرر، خستگی، احساس گناه و اضطراب می شوند و ممکن است در مراقبت از کودک خود دچار مشکل شوند. خوشبختانه این نوع افسردگی با دارو و مشاوره قابل درمان است.
افسردگی پس از زایمان چیست؟
بچه دار شدن تجربهای است که زندگی افراد را تغییر میدهد. پدر و مادر بودن هیجان انگیز است اما همچنین میتواند خسته کننده و طاقت فرسا باشد.
طبیعی است که احساس نگرانی یا شک داشته باشید، به خصوص اگر برای اولین بار است که مادر میشوید. با این حال، اگر احساسات شما شامل غم و اندوه یا تنهایی شدید، نوسانات خلقی شدید و گریه های مکرر باشد، ممکن است به افسردگی پسزایمان مبتلا شده باشید.
افسردگی بعد از زایمان (PPD) نوعی افسردگی است که پس از زایمان و بدنیا آوردن نوزاد اتفاق میافتد. این نئوع فسردگی فقط بر فرد متولد کننده تأثیر نمیگذارد. این میتواند بر همسر و والدین خوانده نیز تأثیر بگذارد.
افراد پس از بچه دار شدن دچار تغییرات هورمونی، فیزیکی، عاطفی، مالی و اجتماعی میشوند. این تغییرات میتواند علائم افسردگی پس از زایمان را ایجاد کند.
درباره انواع افسردگی و شرایط کلی آن در مقاله ۲ نوع افسردگی چیست و راه های مقابله و درمان افسردگی بیشتر بخوانید.
اگر به این افسردگی دچار شدهاید، بدانید که تنها نیستید، این تقصیر شما نیست و کمک وجود دارد. تراپیست شما میتواند علائم شما را مدیریت کند و به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
انواع افسردگی بعد از زایمان
سه نوع مختلف از اختلالات خلقی پس از زایمان وجود دارد:
1. افسردگی نوزاد یا بیبی بلوز (baby blues)
بیبی بلوز بین 50 تا 75 درصد افراد را پس از زایمان تحت تاثیر قرار میدهد. اگر در حال تجربه این افسردگی هستید، گریه های مکرر و طولانی بدون دلیل مشخص، غم و اندوه و اضطراب خواهید داشت.
این وضعیت معمولاً در هفته اول (یک تا چهار روز) پس از زایمان شروع میشود.
اگرچه این تجربه ناخوشایند است، اما این وضعیت معمولاً در عرض دو هفته بدون درمان فروکش میکند. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که از دوستان، خانواده یا شریک زندگی خود کمک بخواهید.
2. افسردگی پس از زایمان
افسردگی بعد از زایمان وضعیتی به مراتب جدیتر از افسردگی نوزاد است و از هر 7 والدین جدید، 1 نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. اگر قبلاً افسردگی پس از زایمان را تجربه کردید، خطر ابتلا به آن در هر بارداری تا 30 درصد افزایش مییابد.
ممکن است اوج و فرودهای متناوب، گریه های مکرر، تحریک پذیری و خستگی، و همچنین احساس گناه، اضطراب و ناتوانی در مراقبت از کودک یا خودتان را تجربه کنید.
علائم از خفیف تا شدید متغیر است و ممکن است در عرض یک هفته پس از زایمان یا به تدریج، حتی تا یک سال بعد ظاهر شود. اگرچه علائم ممکن است چندین ماه طول بکشد، درمان این اختلال با روان درمانی یا داروهای ضد افسردگی بسیار موثر است.
3. روان پریشی پس از زایمان
روان پریشی پس از زایمان شکل بسیار شدید PPD است و نیاز به مراقبت های فوری پزشکی دارد. این وضعیت نسبتاً نادر است و از هر 1000 نفر تنها 1 نفر را بعد از زایمان مبتلا میکند.
علائم معمولاً به سرعت بعد از بچه دار شدن ظاهر میشوند و شدید هستند و ممکن است چند هفته یا چند ماه ادامه یابند.
علائم شامل بی قراری شدید، گیجی، احساس ناامیدی و شرم، بی خوابی، پارانویا، هذیان یا توهم، بیش فعالی، گفتار سریع یا شیدایی است.
روان پریشی بعد از زایمان نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد زیرا خطر خودکشی و آسیب رساندن به نوزاد افزایش مییابد. درمان معمولاً شامل بستری شدن در بیمارستان، روان درمانی و دارو خواهد بود.