افسردگی فصلی که اختلال عاطفی فصلی (SAD) نیز نامیده میشود، نوعی افسردگی است. این اختلال با تغییر فصل شروع میشود و معمولاً در اکثر افراد در اویل پاییز شروع میشود. علائم آن شامل احساس غم و اندوه، کمبود انرژی، از دست دادن علاقه به فعالیت های معمول، پرخوابی و افزایش وزن است.
خوشبختانه این اختلال قابل کنترل است که در ادامه به تمامی علائم، نحوه تشخیص و درمان این نوع افسردگی میپردازیم.
اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی افسردگی است که با تغییر فصل، معمولاً زمانی که پاییز شروع میشود، ایجاد میشود. این افسردگی فصلی در اواخر تابستان یا اوایل زمستان قبل از پایان، روزهای آفتابی بهار و تابستان بدتر میشود.
برخی افراد به شکل نادری از SAD به نام “افسردگی تابستانی” مبتلا میشوند. در این موارد علائم از اواخر بهار یا اوایل تابستان شروع میشود و در پاییز به پایان میرسد. این بیماری کمتر از اختلال عاطفی فصلی است که در فصل های سرد ایجاد میشود، رایج است.
حدود 5٪ از بزرگسالان SAD را تجربه میکنند. این اختلال معمولاً در سنین جوانی (بین 18 تا 30 سالگی) شروع میشود. SAD زنان را بیشتر از مردان تحت تأثیر قرار میدهد، اگرچه محققان مطمئن نیستند که چرا.
حدود 10 تا 20 درصد از مردم ممکن است، شکل خفیف تری از این افسردگی را تجربه کنند.
افسردگی فصلی در افراد جوان و زنان شایع تر است. شما همچنین در معرض خطر بیشتری هستید اگر:
اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی افسردگی است. طبق انجمن روانپزشکی آمریکا، SAD رسما به عنوان اختلال افسردگی اساسی با الگوهای فصلی طبقه بندی میشود. بنابراین اگر اختلال عاطفی فصلی دارید، تغییرات خلقی و علائم آن مشابه افسردگی هستند.
از جمله:
افرادی که افسردگی تابستانی را تجربه میکنند؛ ممکن است این موارد را تجربه کنند:
درباره دیگر علائم افسردگی اساسی در مقاله ۲ نوع افسردگی چیست بیشتر بخوانید.
محققان دقیقاً نمیدانند چه چیزی باعث افسردگی فصلی میشود. اگر مستعد ابتلا به آن هستید، کمبود نور خورشید ممکن است باعث این بیماری شود. نظریه ها درباره علائم این اختلال شامل موارد زیر میباشد:
وقتی نور خورشید کمتر باشد، ساعت بیولوژیکی شما تغییر میکند. این ساعت خلق و خو، خواب و هورمونهای شما را تنظیم می کند. وقتی تغییر میکند، با برنامه روزانهای که به آن عادت کردهاید هماهنگ نیستید و نمیتوانید خود را با تغییرات طول روز تنظیم کنید.
مواد شیمیایی مغز به نام انتقال دهندههای عصبی، ارتباطات بین اعصاب را ارسال میکنند. این مواد شیمیایی شامل سروتونین است که به احساس شادی کمک میکند. اگر در معرض خطر SAD هستید، ممکن است سطح سروتونین کمتری داشته باشید.
از آنجایی که نور خورشید به تنظیم سروتونین کمک میکند، کمبود نور خورشید در زمستان میتواند وضعیت را بدتر کند. سطح سروتونین میتواند بیشتر کاهش یابد و منجر به افسردگی شود.
سطح سروتونین شما نیز با ویتامین D افزایش مییابد. از آنجایی که نور خورشید به تولید ویتامین D کمک میکند، آفتاب کمتر در زمستان میتواند منجر به کمبود ویتامین D شود. این تغییر میتواند بر سطح سروتونین و خلق و خوی شما تأثیر بگذارد.
ملاتونین یک ماده شیمیایی است که بر الگوی خواب و خلق و خوی شما تأثیر میگذارد. کمبود نور خورشید ممکن است باعث تولید بیش از حد ملاتونین در برخی افراد شود. ممکن است در طول زمستان احساس تنبلی و خواب آلودگی داشته باشید.
افراد مبتلا به SAD اغلب استرس، اضطراب و افکار منفی در مورد زمستان دارند. محققان مطمئن نیستند که آیا این افکار منفی علل یا اثر افسردگی فصلی هستند یا خیر.
اگر علائم SAD را دارید:
اختلال عاطفی را سعی نکنید خودتان تشخیص دهید. برای ارزیابی کامل به یک کلینیک روانشناسی معتبر مراجعه کنید. ممکن است دلیل دیگری برای افسردگی خود داشته باشید. اغلب اوقات، اختلال عاطفی فصلی بخشی از یک موضوع پیچیدهتر سلامت روان است.
معاینهگر شما ممکن است، شما را به یک روانپزشک یا روانشناس ارجاع دهد. این متخصصان سلامت روان از شما در مورد علائمتان میپرسند. آنها الگوی علائم شما را در نظر میگیرند و تصمیم میگیرند که آیا افسردگی فصلی دارید یا اختلال خلقی دیگری دارید. ممکن است لازم باشد پرسشنامه ای را پر کنید تا مشخص شود.
هیچ آزمایش خون یا اسکن برای تشخیص افسردگی فصلی وجود ندارد. با این حال، ارائهدهنده شما ممکن است آزمایش را برای رد سایر شرایطی که باعث علائم مشابه میشوند، توصیه کند، از جمله آزمایش تیروئید برای اطمینان از عملکرد صحیح آن.
ارائه دهنده شما ممکن است شما را مبتلا به SAD تشخیص دهد اگر شما موارد زیر را دارید:
تراپیست شما در مورد گزینههای درمانی با شما صحبت خواهد کرد. ممکن است به ترکیبی از درمانها نیاز داشته باشید، از جمله:
نور درمانی با استفاده از لامپ مخصوص میتواند به درمان SAD کمک کند.
CBT نوعی تراپی است. تحقیقات نشان داده است که به طور موثر این نوع گفتار درمانی میتواند این اختلال را کنترل کند و طولانیترین اثرات را از هر رویکرد درمانی دیگر ایجاد میکند.
درباره انواع دیگر تراپی در مقاله تراپی چیست بیشتر بخوانید.
گاهی اوقات، روانشناسان داروهای افسردگی را به تنهایی یا همراه با نور درمانی توصیه میکنند.
دریافت نور خورشید بیشتر میتواند به بهبود علائم شما کمک کند. سعی کنید در طول روز بیرون بروید. همچنین میزان نور خورشیدی که وارد خانه یا محل کارتان میشود را افزایش دهید.
مکمل ویتامین D ممکن است به بهبود علائم شما کمک کند.
برای استفاده از نور درمانی یا فتوتراپی، باید یک لامپ مخصوص خریداری کنید. این لامپ دارای لولههای نور فلورسنت سفید است که با یک صفحه پلاستیکی پوشانده شده است تا اشعه ماوراء بنفش را مسدود کند. نور آن حدود 20 برابر روشنتر از نور معمولی داخلی است.
شدت نور ساطع شده باید 10000 لوکس باشد.
برای استفاده از فتوتراپی، نباید مستقیماً به نور نگاه نکنید. قرار گرفتن در معرض نور باید غیر مستقیم باشد. هنگام مطالعه، غذا خوردن، کار یا انجام فعالیتهای دیگر، لامپ را حدود دو تا سه فوت دورتر قرار دهید.
زمانی از روز که از نور درمانی استفاده میکنید ممکن است بر میزان موثر بودن آن تأثیر بگذارد. به نظر میرسد استفاده از نور درمانی صبحگاهی بهترین نتیجه را دارد. استفاده از نور درمانی در اواخر روز ممکن است باعث بی خوابی شود. بسیاری از متخصصان سلامت 10000 لوکس را برای 15 تا 30 دقیقه برای هر روز صبح توصیه میکنند.
افرادی که از لامپ برای SAD استفاده میکنند، اغلب در عرض دو تا چهار روز نتایج بهبود علائم را مشاهده میکنند. ممکن است حدود دو هفته طول بکشد تا به نتایج و مزایای کامل آن مشاهده شود.
ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی اغلب استفاده از نور درمانی را در کل زمستان توصیه میکنند. علائم این اختلال میتواند به سرعت پس از قطع نور درمانی بازگردد. استمرار در استفاده از این درمان میتواند به شما کمک کند در طول فصل بهترین احساس را داشته باشید.
نور درمانی به طور معمول ایمن و به خوبی قابل تحمل است. اما ممکن است لازم باشد از نور درمانی اجتناب کنید اگر:
در صورت استفاده از این نوع درمان ممکن است، موارد زیر را تجربه کنید:
برای درمان این اختلال نباید از سولار استفاده نکنید. تختهای برنزه کننده نور کافی تولید میکنند، اما میتوانند آسیبهای دیگری نیز ایجاد کنند. این تختها مقدار زیادی اشعه ماوراء بنفش (UV) تولید میکنند که میتواند به پوست و چشم شما آسیب برساند.
داروهایی به نام مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) میتوانند افسردگی فصلی را درمان کنند. آنها با تنظیم سطح سروتونین در بدن، خلق و خوی شما را بهبود میبخشند.
نمونه هایی از برخی بازجذب سروتونینها عبارتند از:
یکی دیگر از داروهای ضد افسردگی تایید شده به نام بوپروپیون به عنوان یک قرص با رهش طولانی عرضه میشود. اگر روزانه از پاییز تا اوایل بهار مصرف شود، میتواند از افسردگی فصلی جلوگیری کند.
شما ممکن است نتوانید از این اختلال پیشگیری کنید، اما هنگامی که پزشک شما را مبتلا به اختلال عاطفی فصلی تشخیص داد، میتوانید اقداماتی را برای مدیریت بهتر آن یا حتی جلوگیری از عود آن انجام دهید.
استفاده از نور درمانی را از ابتدای پاییز، قبل از اینکه علائم خود را احساس کنید، شروع کنید.
هر روز زمانی را بیرون از خانه بگذرانید، حتی اگر هوا ابری باشد. نور خورشید در روز میتواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
حتی اگر بدن شما ممکن است هوس غذاهای نشاستهای و شیرین داشته باشد، به انتخابهای مغذی و رژیمی سالم پایبند باشید. یک رژیم غذایی سالم به همراه ویتامینها و مواد معدنی کافی میتواند تغذیه و انرژی لازم را به شما بدهد.
سعی کنید حداقل سه بار در هفته 30 دقیقه ورزش کنید. ورزش استرس و اضطراب را تسکین میدهد، که میتواند در علائم این اختلال نقش داشته باشد.
با حلقه اجتماعی و فعالیتهای منظم خود در ارتباط بمانید. آنها میتوانند در فصل زمستان و در هوای ابری از شما حمایت کنند.
به یک متخصص سلامت روان که در زمینهCBT آموزش دیده است مراجعه کنید. این درمان میتواند برای اختلال عاطفی فصلی بسیار موثر باشد.
با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود در مورد مصرف یک داروی ضد افسردگی صحبت کنید. اگر علائم شما شدید باشد یا بعد از امتحان کردن درمانهای دیگر ادامه یابد، داروها میتوانند کمک کنند. در برخی موارد، مصرف دارو قبل از شروع این اختلال میتواند از بروز اپیزود جلوگیری کند.
با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید تا دریابید که آیا شروع زودهنگام درمان، به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، برای شما مناسب است یا خیر.
اگر اختلال عاطفی فصلی دارید، خوبی آن این است که درمان برای SAD در دسترس است. افرادی که تشخیص صحیح و ترکیبی از درمانها را دریافت میکنند، میتوانند از علائم خود تسکین پیدا کنند. با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود صحبت کنید تا بهترین روش درمانی را برای شما بیابید.
اگر نیاز به کمک دارید همین حالا نوبت خود را به صورت آنلاین در کلینیک روانشناسی کریمی نسب رزرو کنید.
افرادی که مستعد ابتلا به اختلال عاطفی فصلی هستند میتوانند هر ساله مجددا به آن مبتلا شوند، اما شما میتوانید اقداماتی را برای پیشگیری یا کاهش علائم خود انجام دهید.
با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی یا روانشناس خود صحبت کنید. با برنامه ریزی از قبل، میتوانید علائم خود را مدیریت کنید و بهترین احساس را داشته باشید.
چه زمانی باید در مورد اختلال عاطفی فصلی به پزشک خود مراجعه کنم؟
اگر فکر میکنید علائم افسردگی یا اختلال خلقی دیگری دارید، به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک شما میخواهد با معاینه کردن، شرایط یا بیماری دیگری را که ممکن است باعث این علائم شود را رد کند.
اگر به این اختلال مبتلا هستید، بهتر است سوالات زیر را از ارائه دهنده خود بپرسید:
چه درمانی برای من بهتر است؟
چگونه میتوانم از دوره های افسردگی جلوگیری کنم؟
آیا نور درمانی روی من جواب میدهد؟
آیا باید داروی ضد افسردگی مصرف کنم؟
چه زمانی باید درمان را شروع کنم؟
درمان من چه مدت باید ادامه یابد؟
چه چیزی میتوانم بخورم (یا باید از خوردن اجتناب کنم) تا علائمم بهبود یابد؟
چه کارهای دیگری میتوانم انجام دهم تا احساس بهتری داشته باشم؟
اختلال عاطفی فصلی نوعی افسردگی است که هر ساله در یک فصل خاص، معمولاً زمستان برای افراد مختلف اتفاق میافتد. علائم آن میتواند شامل کمبود انرژی و احساس ناامیدی باشد. خوشبختانه، درمانی برای افسردگی فصلی وجود دارد.امیدوارم با خواندن این مقاله توانسته باشید راهی مناسب برای کنترل اختلال خود پیدا کرده باشید.
همیشه به یاد داشته باشید اولین قدم برای درمان مراجعه به یک روانشناس یا تراپیست متخصص و معتبر است. آنها میتوانند مشکل شما را به راحتی تشخیص دهند و بهترین برنامه درمان را برای شما بچینند. با رواانشناس خود راحت باشید، آنها آنجا هستند تا به شما کمک کنند.
منبع:
اختلال شخصیتی یکی از پیچیدهترین و چالشبرانگیزترین موضوعات در حوزه روانشناسی و روانپزشکی است که…
طرحهای درمانی به عنوان ابزارهای کلیدی در بهبود سلامت روان و جسمی افراد، نقش بسزایی…
امروزه، گروه درمانی به عنوان یک رویکرد مؤثر در بهبود سلامت روان و افزایش کیفیت…