یک مرد روانشناس تقریبا 30 ساله که پیرهن آبی و شلوار کرم پوشیده و در حال صحبت کردن با یک پسر تقریبا 20 ساله و یک دختر 20 ساله با موهای بلوند و یک خانوم 30 ساله با موهای حنایی است. در واقع این سه نفر در یک جلسه تراپی با این روانشناس هستند

تراپی چیست

تراپی یا روان درمانی نوعی از روش های درمانی است که هدف آن کمک به حل مسائل ذهنی یا عاطفی ست. انواع مختلفی از تراپی وجود دارد، که باید در نظر داشت گاهی اوقات ممکن است همه آنها موثر نباشند. برخی از این روش ها می توانند اثرات نامطلوب و یا ناخواسته ای ایجاد کنند.

اما بطور کل برای اکثریت بیماری های روانی یا اختلالات روحی می تواند موثر و کمک کننده باشد، فقط کافیست که به متخصصی مورد اعتماد و با تجربه مراجعه کنیم.

معنی کلمه تراپی (therapy)

کلمات مراقبت، تراپی، درمان و شفاعت در یک زمینه معنایی همپوشانی دارند و بنابراین بسته به زمینه می توانند مترادف باشند. این کلمات از سمت راست به چپ، سطح مفهومی کل نگری را کاهش و سطح ویژگی (به نمونه‌های عینی) را افزایش می دهند.

واژه انگلیسی تراپی از واژه لاتین therapīa که از یونان ریشه می گیرد بوجود آمده و در لغت به معنای “درمان” یا “شفا” است.

تاریخچه

تصویر حاوی خانمب با موهای قهوه ای روشن با تی شرت بافت کشبافت خاکستری در حال صحبت با روانشناس که روی لبه مبل خاکستری نشسته و دستاش یکی بالا و یکی پایین روی زانوان قرار داده.

قبل از بوجود آمدن تراپی، به عنوان یک روش رسمی، مردم برای اطلاع رسانی و کمک به جهان برای یکدیگر داستان می گفتند. اصطلاح “شفا از طریق کلمات” بیش از 3500 سال پیش در نوشته های یونانی و مصری استفاده می شد. اصطلاح روان درمانی(theraphy) در قرن نوزدهم ابداع شد، و روانکاوی توسط زیگموند فروید در یک دهه بعد پایه گذاری شد.

انواع تراپی

اگر به فکر امتحان کردن این روش هستید، ممکن است قبلاً متوجه تعداد شگفت انگیز انواع موجود شده باشید. اگرچه برخی از رویکردها برای شرایط خاص بهترین کار را دارند، برخی دیگر می‌توانند به طیف وسیعی از مسائل کمک کنند.

در تراپی، شما با یک متخصص روانشناس آموزش دیده کار خواهید کرد. کاری که در هر قرار ملاقات انجام خواهید داد به روش های ترجیحی درمانگر و مسائلی که می خواهید به آنها رسیدگی کنید بستگی دارد.

می توانید انتظار داشته باشید که مدتی را صرف بحث کنید که چگونه موقعیت ها، احساسات و رفتارهای چالش برانگیز بر زندگی شما تأثیر می گذارد.

این احتمالاً شامل انجام برخی رویدادهای منفی یا صحبت درباره افکار ناراحت کننده خواهد بود، که ممکن است در لحظه دشوار باشد، اما نتیجه نهایی معمولاً یک زندگی شادتر و رضایت بخش تر است.

همانطور که گفته شد انواع زیادی از این نوع درمان وجود دارد، از هیپنوتراپی گرفته تا CBT. در اینجا نگاهی به برخی از انواع رایج درمان و نحوه انتخاب بهترین روش برای شما آورده شده است.

روانکاوی

تصویری کاریکاتوری که فرد بیمار با لباس سفید و آبی و شلوار آبی و جوراب آبی روی مبل نارنجی دراز کشیده در حالی که یه پا پایین و یه پا حالت دولا روی مبل قرار داده و دکتر روانشناس با ریش و سبیل و عینک با بلوز آبی روشن و شلوار خاکستری روشن و تیره در حالیکه دفتر و قلم در دست داره و پاشو رو پاش انداخته و روی صندلی پایه دار بلند نشسته و به بیمار نگاه می کنه با زمینه پنجره و تکه ایی ابر دیده میشهو

روانکاوی، رویکردی بلندمدت برای درمان سلامت روان است.

در روانکاوی، شما می توانید انتظار داشته باشید که در مورد هر چیزی که در ذهن خود دارید صحبت کنید تا الگوهایی را در افکار یا رفتاری که ممکن است به پریشانی کمک کند، کشف کنید. همچنین رایج است که در مورد دوران کودکی و گذشته خود، همراه با رویاها یا تخیلات تکراری که ممکن است داشته باشید صحبت کنید.

چگونه کار می کند؟

در روانکاوی، شما با یک درمانگر کار خواهید کرد تا ارتباط بین ضمیر ناخودآگاه و اعمال خود را کشف کنید. این شامل بررسی احساسات، روابط و الگوهای فکری شماست.

درمان روان پویشی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری (CBT) و سایر انواع درمان می تواند یک رویکرد طولانی مدت برای درمان سلامت روان باشد. روانکاوی سنتی شکل فشرده ای از تراپی است که افراد می توانند سال ها به آن مراجعه کنند.

تحقیقات حاکی از آن است که بسیاری از افراد حتی پس از تکمیل جلسات برای بهبود خود ادامه می دهند.

برای چه چیزی خوب است؟

 روان پویایی ممکن است انتخاب خوبی برای رسیدگی به موارد زیر باشد:

افسردگی
اضطراب
اختلالات اشتها
علائم جسمی
اختلال مصرف مواد
انواع شرایط دیگر

درباره این نوع درمان در مقاله روانکاوی چیست؟ بیشتر بخوانید.

رفتار درمانی

تصویری از دو زن یکی رو به دوربین با لباس سفید و صورتی سیاه چرده با موهای فرفری و لبی خندون با زیر دستی در حالی که به بیمارش که پشتش به دوربینه با لباس سوسنی رنگ و موی مجعد نگاه می کنه و سمت راست تصویر یه میز پایه بلند قرار داره که سمت چپ پنجره وجود داره که سایه نور آفتاب روی دیوار افتاده.

رفتار درمانی یک رویکرد متمرکز و کنش گرا برای درمان سلامت روان است.

بر اساس تئوری رفتاری، رفتارهای خاصی از چیزهایی که در گذشته آموخته اید ایجاد می شود. برخی از این رفتارها ممکن است بر زندگی شما تأثیر منفی بگذارد یا باعث ناراحتی شود.

رفتار درمانی می تواند به شما در تغییر پاسخ های رفتاری کمک کند.

چگونه کار می کند؟

در رفتاردرمانی، شما زمان زیادی را صرف صحبت در مورد دلایل ناخودآگاه رفتار خود یا کار کردن با مشکلات عاطفی نخواهید کرد.

در عوض، روی راه‌هایی برای تغییر واکنش‌های رفتاری و الگوهایی که باعث ناراحتی می‌شوند، تمرکز خواهید کرد.

انواع مختلفی از رفتار درمانی وجود دارد، از جمله:

حساسیت زدایی سیستماتیک، حساسیت زدایی سیستماتیک تمرینات آرامش اعصاب را با قرار گرفتن تدریجی در معرض چیزی که از آن می ترسید ترکیب می کند. این می تواند به شما کمک کند تا به آرامی عادت کنید که احساس ترس و اضطراب را با یک پاسخ آرام سازی جایگزین کنید.
بیزاری درمانی. در درمان بیزاری، شما یاد می گیرید که رفتاری را که می خواهید تغییر دهید با چیزی که به نوعی ناخوشایند است مرتبط کنید. این ارتباط ممکن است به شما کمک کند این رفتار را متوقف کنید.
سیل. این شبیه حساسیت زدایی سیستماتیک است، اما شامل رویارویی مستقیم با ترس های شما از همان ابتدا و نه تدریجی است. برای مثال، اگر فوبیای سگ دارید، اولین مرحله قرار گرفتن در اتاقی با سگ‌های دوستانه و بازیگوش باشد.

برای چه چیزی خوب است؟

رفتار درمانی ممکن است گزینه خوبی برای رسیدگی به موارد زیر باشد:

اضطراب
فوبیاها
اختلال مصرف مواد
اختلال کمبود توجه بیش فعالی
اختلال وسواس فکری (OCD)
رفتارهای مخالف و سرکشی
مسائل رفتاری ناشی از مشکلات ارتباطی یا چالش های عاطفی

درباره این درمان در مقاله رفتار درمانی چیست؟ بیشتر بخوانید.

درمان شناختی رفتاری

تصویری کاریکاتوری از دو خانم که یکی بیماره با موی مجعد و باز، تاپ سفید و شلوار صورتی پوشیده که هر دو دستش به طرفین بازه روی صندلی نشسته و روبروی اون خانم دکتر با موی بسته و عینک و کت آبی که زیرش بلوز سفید پوشیده با دامن صورتی که روی صندلی نشسته یه گلدون به صورت محو دیده میشه و چند لکه در پس زمینه وجود داره.

درمان شناختی رفتاری یک رویکرد کوتاه مدت برای درمان سلامت روان است. این شبیه به رفتار درمانی است، اما همچنین به الگوهای فکری غیر مفید یا افکار مشکل ساز می پردازد.

ایده پشت CBT این است که برخی از احساسات یا باورهایی که در مورد خود یا موقعیت‌های زندگی‌تان دارید می‌تواند منجر به پریشانی شود.

این پریشانی ممکن است به مسائل مربوط به سلامت روان کمک کند، در کنار آنها رخ دهد، یا به عنوان عارضه سایر مشکلات سلامت روان ایجاد شود.

برای مثال در درمان وسواس با کمک این نوع تراپی، می‌توان ریشه این رفتار را شناسایی و در نهایت به تغییر آنها پرداخت. درباره وسواس و روش های درمان آن در مقاله موثرترین درمان وسواس فکری ۲۰۲۳ بیشتر بخوانید.

چگونه کار می کند؟

در جلسات CBT، روی شناسایی الگوها و یادگیری بیشتر در مورد تأثیر منفی آنها بر شما کار خواهید کرد.

با راهنمایی تراپیست خود، راه‌هایی را برای جایگزینی الگوهای فکری یا رفتارهای منفی با الگوهای مفیدتر و دقیق‌تر بررسی خواهید کرد.

مانند رفتار درمانی، CBT زمان زیادی را صرف رسیدگی به رویدادهای گذشته نمی کند. در عوض، بر پرداختن به علائم موجود و ایجاد تغییرات تمرکز دارد.

CBT اغلب شامل تکالیف یا تمرین خارج از جلسه درمانی است.

به عنوان مثال، ممکن است از شما خواسته شود افکار منفی یا چیزهایی که شما را در بین جلسات اذیت می کنند در دفتری به صورت ژورنال ثبت کنید. این تمرین کمک می کند تا آنچه را که در درمان می آموزید تقویت کنید و مهارت های جدید خود را در موقعیت های روزمره به کار ببرید.

همچنین برخی از زیر انواع CBT وجود دارد، مانند:

DBT از مهارت های CBT استفاده می کند، اما پذیرش و تنظیم عاطفی را در اولویت قرار می دهد. شما می توانید انتظار داشته باشید که روی توسعه مهارت ها برای مقابله با موقعیت های ناراحت کننده یا چالش برانگیز کار کنید. همچنین ممکن است یاد بگیرید که چگونه احساسات دشوار را در زمان بروز آنها بپذیرید و با آنها کنار بیایید.
RET این رویکرد به شما کمک می‌کند تا یاد بگیرید چگونه باورهای غیرمنطقی را که به پریشانی عاطفی یا مسائل دیگر کمک می کنند، به چالش بکشید. ایده ی پشت این روش جایگزینی افکار غیرمنطقی با افکار منطقی تراست، که می تواند زندگی شما را بهبود بخشد.

برای چه چیزی خوب است؟

CBT ممکن است گزینه خوبی برای رسیدگی به موارد زیر باشد:

اختلالات خلقی، مانند افسردگی و اختلال دوقطبی
اضطراب و فوبیا
اختلالات اشتها
اختلالات مصرف مواد
OCD
بیخوابی شبانه
برخی از علائم اسکیزوفرنی
CBT همچنین می تواند برای برخی شرایط زمانی با دارو ترکیب شود و بسیار مفید باشد.

درباره CBT در مقاله  درمان شناحتی رفتاری چیست؟ بیشتر بخوانید.

روان درمانی انسان گرایانه

عکسی از یه آقای بیمار و خانم دکتر روانشناس که پشتش به دوربینه با موی طلایی با قلم و کاغذ روی زیر دستی با کت مشکی با دو عدد دکمه طلایی در حال نگاه کردن به همان مرد بیمار که سرش رو روی دستش قرار داده و دست دیگش روی زانو آویزونه و روی لبه مبل خاکستری با سه عدد کوسن که دوتاش سفید مشکی و یکی راه راه رنگی سورمه ایی، کرم، سبز، زرد، مشکی،و نارنجیه. جلوی هردو کمی از میز سفید دیده میشه که یه لیوان آب روش قرار داره.

این نوع تراپی رویکردی است که به این می پردازد که چگونه جهان بینی شما بر انتخاب هایی که می کنید، به ویژه انتخاب هایی که باعث ناراحتی می شوند، تأثیر می گذارد. این بر این باور است که شما بهترین فردی برای درک تجربیات و نیازهای خود هستید.

تراپیست های انسان گرا به شما کمک می کنند تا آنچه را که تجربه می کنید بهتر درک کنید، بدون اینکه احساسات شما را برای شما تفسیر کنند، راهنمایی و پشتیبانی می کنند.

چگونه کار می کند؟

تراپیست شما به شما کمک می‌کند تا در جهت رسیدن به هدفی که رضایت‌ بخش‌ ترین هدف زندگی‌تان است، کار کنید، و شما را قادر می‌سازد خود واقعی تان باشید. شما زمانی را صرف بررسی راه های رشد و افزایش پذیرش خود و بحث در مورد مسائلی می کنید که با آنها سر و کار دارید.

اصل مهم دیگر در این نوع روان درمانی، توجه مثبت بی قید و شرط است.

این به سادگی به این معنی ست که روانشناس شما را می پذیرد، حتی اگر در برخی موارد با شما مخالف باشد. این نوع درمان به ویژه برای مقابله با قضاوت منفی از سوی دیگران مفید است.

به طور کلی، شما کسی هستید که جلسه را هدایت می کنید. درمانگر شما در صورت لزوم وارد عمل می شود، اما در غیر این صورت فعالانه به شما گوش می دهد و هر از گاهی سوالاتی می پرسد تا مطمئن شود که آنچه شما می گویید را درک می کند.

رویکردهای این نوع تراپی عبارتند از:

درمان وجودی: در این رویکرد فلسفی ، شما مفاهیمی مانند مسئولیت انتخاب های خود و آزادی خود را در انتخاب در نظر یاد خواهید گرفت. ممکن است زمانی را صرف صحبت در مورد اینکه بخش‌های خاصی از زندگی‌تان برای شما چه معنایی دارد و چگونه ممکن است معنای بیشتری در زندگی پیدا کنید، بگذرانید.

درمان شخص محور: این رویکرد از این باور منشا می گیرد که ناراحتی عاطفی زمانی ایجاد می‌شود که دیگران شما را مورد انتقاد قرار می‌دهند یا نسبت به انتخاب‌ها یا اقدامات شما ناراضی هستند. این می تواند پذیرش خود و رشد را دشوار کند. هنگامی که شما روی رشد شخصی و تغییرات مثبت کار می کنید، درمانگران پذیرش، همدلی و راهنمایی را ارائه می دهند.

برای چه چیزی خوب است؟

این نوع می تواند برای رسیدگی به موارد زیر مفید باشد:

مسائل مربوط به عزت نفس
مشکل در کنار آمدن با نگرانی های مزمن سلامتی
اثرات تروما
افسردگی
مسائل رابطه
اختلال مصرف مواد
احساس بی ارزشی یا گم شدن در زندگی

 

چگونه بین انواع تراپی ها انتخاب کنیم؟

با گزینه‌های بسیار زیاد، متعهد شدن به نوع خاصی از تراپی می‌تواند بسیار سخت باشد. اگر یک تشخیص سلامت روان از تراپیست یا روانشناس خود دریافت کنید، بر اساس نیازهای شما توصیه هایی کنند و به شما کمک کنند.

در نهایت، انتخاب با شماست. به خاطر داشته باشید که بسیاری از تراپیست ها از ترکیبی از تکنیک های انواع مختلف روان درمانی استفاده می کنند. همچنین کاملاً طبیعی است که یک روش را امتحان کنید، متوجه شوید که برای شما کار نمی کند و نوع دیگری را امتحان کنید.

در هر حال هدف ماست که به شما کمک کنیم و همراه شما در مسیر درمان و بهبودی باشیم. برای گرفتن کمک میتوانید از طریق صفحه رزرو مشاوره و یا تماس با شماره 09308499715 اقدام کنید.

به اشتراک گذاشتن این پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *